Mibe fektessünk 2023-ban

?Mibe fektessük a pénzünket 2023-ban???
Amikor megtervezzük az új év teendőit, programjait, azon is érdemes elgondolkoznunk, hogy milyen formában gyűjtsük megtakarított pénzünket. A bankmonitor összehasonlította az készpénz/állampapír/részvény/ingatlan négyest.
?A párnába rejtett készpénzkötegeket gyorsan kizárták a versenyből, ugyanis idén akár 19 százalékos éves drágulás is lehet, azaz amit ma 1,5 millió forintból megvehetünk, arra egy év múlva már közel 1,8 millió forintot kellhet kifizetnünk!
?Egyelőre úgy tűnik, nem a bankbetétek jelentik majd a legjobb megoldást, ugyanis a 15-19%-os áremelkedéssel szemben egy 10%-os betéti kamat is jelentős reálveszteséget jelentene. De tény, hogy a fiókba rejtett pénzhez képest okosabb döntés lehet a bankbetét.
?Jó esélyekkel indulnak a versenyben az állampapírok: a tavalyi évben a 14,6% körüli infláció mellett rekordmennyiségű pénz áramlott az inflációkövető kamatozású Prémium Magyar Állampapírokba. Az inflációkövető állampapírok mellett érdemes odafigyelni a 4 és 6 éves PMÁP-ra vagy akár az Euró Magyar Állampapírra.
A befektetési alapok és életbiztosítások is végiggondolandó opciók azok számára, akik nem bíznak az otthon gyűjtögetésben.
?És ami az ingatlanokat illeti, az idei évben az ingatlanbefektetők számára egyre nehezebb terep várható, ráadásul az ingatlanbefektetésnek az akár 16 százalékot fizető állampapírral is versenyeznie kell.
A teljes cikket itt olvashatjátok: